A műanyag ablakok ápolása

A modern, műanyag profilú ablakok gyakorlatilag nem igényelnek karbantartást, ellentétben például a faablakokkal, amelyeket ötévente csiszolni és lakkozni kell. Adunk azonban pár tanácsot ahhoz, hogyan őrizheti meg új ablakai kifogástalan állapotát élettartamuk végéig.

Mit tegyünk az új ablakokkal?

A beépítés után minél előbb, de legkésőbb 3 hónapon belül húzza le az új ablakról a védőszalagokat, és tisztítsa le róla a habarcs- és festékmaradványokat.

Kezdjük a kerettel!

Az ablakokat elegendő évente 2-3 alkalommal mosni, szükség szerint. A takarítási szakértők szerint előbb a kereteket kell megmosni, elsősorban kívülről. A levegőben szálló pollen, por és egyéb szennyeződések az ablakprofil felületére tapadnak, majd az UV sugárzás szó szerint beleégeti őket a tokba. Minél tovább maradnak ott, annál nehezebb az eltávolításuk.

Ajánlott a szokásos háztartási tisztítószerek használata: van, akinek a vízzel hígított mosogatószer, másoknak univerzális vagy speciális tisztítószerek váltak be. Mindenképpen tartózkodjon azonban a súrolószerek, hígítók, benzin és a drótszivacs használatától, és minden olyasmitől, ami felsértheti az ablaktok felületét! A különösen makacs szennyeződések eltávolításához szerezzen be speciális tisztítószert, például Fenosolt. Soha ne próbálja szárazon eltávolítani a szennyeződést, mert így kárt tehet a tokban!

A kilincsről, a tömítésről és a víztelenítő nyílásokról se feledkezzen meg!

Évente egy-két alkalommal húzza meg a kilincsek és a fogantyúk esetlegesen meglazult rögzítéseit. Az eljárás nagyon egyszerű: kissé húzza el a kilincs alatti burkolatot, és fordítsa vízszintes helyzetbe. Így hozzáférhet a csavarokhoz. A vasalatot évente egyszer olajozza meg, hogy be ne merevedjen.

Félévente kezelje a tok tömítését speciális készítménnyel, például szilikonolajjal. Így lassul a természetes öregedés, a tömítés hosszabban megőrzi rugalmasságát, és megbízhatóan ellátja feladatát. A sérült tömítést mielőbb cserélje ki. Új tömítést az ablak forgalmazójánál szerezhet be. Felhívjuk figyelmét, hogy az egyes ablakok tömítése eltérő, mindig a profilrendszer szerint kell választani!

A tokprofilok víztelenítő nyílásainak átjárhatóságát is ellenőrizze, és távolítsa el belőlük a szennyeződést, hogy a víz szabadon elfolyhasson!