A PVC-ablakok előnyei

1. A műanyag ablakok kiváló hőszigetelő képességgel rendelkeznek

Az épületek energiaigényének csökkentéséhez vezető úton általában az ablakok cseréje az egyik első lépés. A műanyag ablakprofilok tokjának Uf hőátbocsátási tényezője jobb (kisebb), mint az alumínium- vagy faablakoké. Ily módon csökkennek a ház fűtési költségei.

Az ablakoknál ma az 1,2 W/m2K hőátbocsátási tényező a norma, míg húsz évvel ezelőtt (és korábban, a panelházak építése idején) ennek az értéknek akár a háromszorosa is megszokott volt.

2. A műanyag ablakokat rendkívül jó ár-érték arány jellemzi

A PVC-ablakprofilok általában olcsóbbak a fa-, különösen pedig az alumíniumprofiloknál. A használatukkal elérhető jelentős megtakarításhoz kiváló hőszigetelő képességük, egyszerű karbantartásuk és hosszú (legalább 50 éves) élettartamuk is hozzájárul.

3. A műanyag ablakok karbantartása nagyon egyszerű

A PVC-profilból készült ablakok karbantartásigénye minimális, a modern PVC ugyanis nagyon jól ellenáll az időjárás hatásainak és az UV sugárzásnak. Sima felületének köszönhetően a tisztításához egyszerű tisztítószer is elegendő. Ezzel szemben a faablakokat ötévente csiszolni és lakkozni kell.

4. A műanyag ablakok élettartama rendkívül hosszú

A PVC-ablakok tartósabbak a faablakoknál. Élettartamuk meghaladja az 50 évet, miközben anyaguk minősége nagyon lassan romlik. A minőségi PVC-profilok ma már nagymértékben vetemedésállók, funkcionalitásuk pedig megkérdőjelezhetetlen.

5. A műanyag ablakok teljes mértékben újrahasznosíthatók

A korszerű PVC-profilok nem kevesebb mint 7 alkalommal teljes mértékben újrahasznosíthatók anélkül, hogy romlana az anyag minősége vagy ellenálló képessége.

Az Inoutic és más élvonalbeli profilgyártók támogatják a műanyagok újrahasznosítását. Részt vesznek a PVC-gyártók kezdetben Vinyl 2010, ma VinylPus elnevezésű önkéntes kezdeményezésében (www.vinylplus.eu), és REWINDO néven céget alapítottak a régi PVC-ablakok újrahasznosítására, amely az EU-s célok teljesítését szem előtt tartva irányítja az újrahasznosított anyagok felhasználását. Ez a tevékenység az elmúlt években konkrét eredményekhez vezetett:

  • 2015-ben befejeződött az ólomalapú PVC-stabilizátorok gyártása.
  • 2020-ban az újrahasznosított PVC mennyisége eléri az évi 800 ezer tonnát, de már 2010-ben is 514 913 tonna újrahasznosítására került sor.
  • A PVC újrahasznosítása jelenleg évente mintegy egymillió tonna CO2-tól mentesíti Európát. Ez a mennyiség az alapanyag (szűz PVC) gyártása során kerülne a légkörbe.