Műanyag pinceablakok

Milyen ablakot kapjon a pince? Rosszul szigetelő, biztonsági elemekkel nem rendelkező ablak nyilván szóba sem jöhet. Jó hőszigetelő képességű ablakokkal viszont akár dolgozó- vagy vendégszobát is berendezhet az alagsorban. Szem előtt kell azonban tartani az ablakok következő paramétereit.

Hőszigetelő tulajdonságok

Megfelelően kialakított alagsori helyiségekkel kibővítheti háza lakóterületét. Jól szigetelő ablakokkal csökkentheti a fűtési költségeket, és a nedvességet is a házon kívül tarthatja. Ugyanakkor azzal is számoljon, hogy a piceablakoknak teljesíteniük kell az energiatakarékossági előírásokat.

Érdekli, hogy mi befolyásolja az ablak szigetelőképességét? Megtudhatja a hőszigetelésről szóló cikkünkből.

Nedvesség- és vízbehatolás elleni védelem

A pinceablakoknak minden időjárási hatásnak ellen kell állniuk, ezért megfelelő védelemmel kell őket ellátni a nedvesség- és vízbehatolás ellen – kulcsfontosságú a minőségi tömítés, valamint az ablak és a fal megfelelő összekapcsolása. Az Eforte profilokból készülő ablakok extra tömítéssel rendelkeznek. Ezt közvetlenül beépítjük a profilba, nem pedig utólag „húzzuk bele”, így nem zsugorodik össze.

Az ablak beépítésekor fontos, hogy az ablak és a fal közé a szigetelőhab mellett tömítőszalag is kerüljön, amely nem engedi be, ugyanakkor nem tartja bent a nedvességet.

Az ablakok mérete

Rég nem érvényes már, hogy a pinceablaknak kicsinek kell lennie. Alagsori iroda vagy lakóhelyiségek kialakításához minél nagyobb ablakot építsünk be. Kis méretű ablakon át nem jut a helyiségbe elegendő fény, így az barátságtalanul sötét lesz, ráadásul a villanyszámla is megemelkedik miatta.

Biztonság

Tudta, hogy a betörők általában ablakon vagy erkélyajtón keresztül hatolnak be? Méghozzá a legritkább esetben az üveg betörésével, hiszen nem akarnak feltűnést kelteni a zajjal. Ezért rendszerint a vasalatot veszik célba, és egy csavarhúzó segítségével másodpercek alatt kinyitják az ablakot.

Hogy miként védekezhet a betörés ellen? Válasszon biztonsági elemekkel ellátott, illetve magasabb biztonsági fokozatú ablakokat. A könnyen hozzáférhető pinceablakok esetében különösen fontos, hogy biztonságosak legyenek. A biztonsági elemeket és a biztonsági osztályokat az ablakok biztonságáról szóló cikkünkben ismertetjük.

Profiljainkból biztonsági elemekkel ellátott és RC2 biztonsági fokozatú ablakok is készíthetők. Érdeklődjön a legközelebbi forgalmazónál!