Kompozit teraszok tervezése

A terasz a relaxálás, a pihenés és a baráti találkozók színhelye. Tervezése során át kell gondolnunk a megfelelő elhelyezést és tájolást, figyelembe véve az égtájakat, a méretet, a teherbírást, a szerkezet típusát és a megfelelő anyagot. Ezeknek a megfontolásoknak abból kell kiindulniuk, hogy pontosan mire is kívánjuk használni majd a teraszt. Az alábbi kérdések megválaszolása segíthet mindebben:

  • A terasz üzleti vagy magán célokat szolgál majd?
  • Hová folyhat el a víz a teraszról, és milyen irányban alakítsuk ki az esést?
  • A tervezett terasz alatt megfelelő lesz a levegőáramlás?
  • Szeretné, ha a terasz egy része fedett lenne? Ha igen, milyen tetőt tervez, illetve hogyan rögzíti az oszlopokat, hogy a terasz alatti vízáteresztő réteget ne akadályozza?
  • Hogyan rögzíti a terasz tartószerkezetét?
  • Hogyan lehet kijutni a házból a teraszra?
  • Van medencéje, amelyet össze szeretne kötni a terasszal?
  • Milyen világítást tervez a teraszra?

A terasz elhelyezése és tájolása

A terasz elhelyezése és tájolása attól függ, hogy mire fogja leggyakrabban használni azt. Amennyiben nagy grillpartikat és vacsorákat tervez, a legideálisabb az, ha a terasznak közvetlen kapcsolata van a konyhával, hogy az enni-innivalót ne a házon keresztül keljen szervírozni.

Rendkívül fontos a terasz napjárás szerinti tájolása is. A délre néző terasz napimádóknak előnyös, olyanoknak, akik bármikor szívesen sütkéreznek. Délnyugati tájolás esetén nagyra fogja értékelni a meleg estéket és a romantikus naplementéket. Ha nem kedveli a déli hőséget, inkább a nyugati tájolású terasz felel meg Önnek. Ha közös reggeliket költene el a teraszon, érdemes keleti irányba tájolni azt. Azok, akik ki nem állják a napsütést, és a forró napokat inkább hűsöléssel töltenék, építsék a teraszt északi irányba.

Miután döntött a terasz tájolásáról, mindenképpen ücsörögjön egy kicsit azon a helyen, hogy kipróbálja, és meggyőződjön róla, hogy a kilátás és a Nap járása is pontosan olyan, ahogy elképzelte. Ne építse a teraszt közvetlenül fa mellé! Ezzel ugyanis növeli a penész és a rothadás előfordulásának kockázatát.

Mekkora legyen?

Bármire is szeretné új teraszát használni, bizonyára nem örülne, ha a vártán szűkösebbre sikerülne. Fontos, hogy a vendégek vagy a család szabadon mozoghassanak a teraszon, és kényelmesen körbejárhassák az asztalt. A legtöbb teraszon székek, grill, esetleg egy kisebb tálalóasztal található, de további bútorok is helyet kaphatnak. Egy négytagú család számára a grillezéshez bőségesen elegendő egy 20m2-es terület.

Anyagválasztás

A terasz burkolata különféle anyagokból készülhet – fa, beton, csempe, natúr kő vagy kompozit (WPC). A fából készült teraszok előnye, hogy a nap hatására nem forrósodnak fel. Ugyanakkor ki vannak téve a gombásodásnak és a kártevőknek, és karbantartásuk meglehetősen bonyolult feladat. A kőteraszok rendkívül ellenállóak és tartósak, ám télen, vagy nedvesség hatására csúszóssá válhatnak. A kompozit teraszok ötvözik a természetes fa (kellemes látvány, alacsony hőtárolás) és a PVC (karbantartásmentesség és hosszú élettartam) előnyeit. A szabadalmaztatott Twinson kompozit anyag mindemellett 100%-ban újrahasznosítható, a gyártásához használt fa pedig PEFC-tanúsított erdőkből származik.

Alapszerkezet

A terasz tervezése során fontolóra kell venni a terasz alapszerkezetét is, egyrészt a választott burkolat, másrészt az alap szempontjából, amelyhez majd a szerkezet alsó részét rögzítik. Szolgálhat alapul az eredeti deszkázat, beton alap vagy akár a cölöpök is, ha a terasz a környező kert fölé emelkedik.

Lejtsen a terasz!

Fontos, hogy gondoljunk a terasz tartószerkezetének lejtésére. Ha a lejtés egy-két foknál kisebb, a vízelvezetés a teraszról nem biztosított, holott ez fontos szempont. A lejtés biztosítása érdekében a szakemberek kellően széles alátámasztó profilokat és alátéteket használnak, amelyek korrigálják a terasz lejtésszögét és -irányát (pl. a háztól vagy a medencétől távolodva). Ezt követően számítják ki a szükséges deszkamennyiséget.