A kompozit terasz szezonális karbantartása

A kompozit (WPC – Wood Polymer Composites) anyagból készült kültéri terasz egyik vitathatatlan előnye, hogy szinte semmilyen karbantartást nem igényel. Ám a környezeti hatásoknak minden évszakban kitett anyagok többségéhez hasonlóan a WPC terasz is igényel néha ápolást. Ez biztosítja, hogy az anyag mutatós maradjon, és öröm legyen az élet a teraszon.

Ajándékozza meg teraszát tavaszi „fiatalító” kúrával

A Twinson kompozit anyag összetételének (fa és PVC) köszönhetően kiváló tulajdonságokkal és természetes külsővel rendelkezik. Hosszú élettartama során semmilyen mesterséges konzerváló eljárást (festés, lakkozás, viaszozás, tömítés stb.) nem igényel. Ha mégis ilyennel próbálkozik, látni fogja, hogy ezek az anyagok nem tapadnak a felületéhez, és le fognak válni.

Évente két alkalommal (ideális esetben ősszel, a grillszezon végén, és tavasszal) azonban ajánlatos elvégezni egy alaptisztítást, hogy a barázdákból eltávolítsa a szennyeződéseket, amelyek paradicsomi környezetet teremthetnek a mohák és a penész számára, amelyek egyébként a legkevésbé sem veszélyeztetik a kompozit anyagokat.

Tavasszal ellenőrizze a deszkák rögzítéseinek szilárdságát és a csavarokat. A csavarok meghúzása során ügyeljen, hogy ne húzza túl azokat, nehogy megszakadjon a menet.

A repedt vagy más módon sérült deszkák cseréjének bonyolultsága a rögzítés módjától függ. A Twinson anyagból készült teraszaink esetében annyival egyszerűbb a munka, hogy elegendő kiemelnünk a sérült deszkát (egyes esetekben hosszában el kell hasítanunk), majd a rugós műanyag kapcsokba bepattintani az új deszkát. Az olcsóbb rendszerek esetében azonban sajnos a sérült deszkáig vissza kell bontani a borítást.

Ne aggódjon, hogy a kicserélt deszka első látásra eltér a többitől. Adjon neki időt, és a színárnyalat fokozatosan a többihez alakul. Ezt a folyamatot felgyorsíthatja, ha az új deszkát vízzel megnedvesíti.