Újrahasznosított műanyag az ablakprofilok gyártásában

A PVC-ablakrendszerek újrahasznosítási folyamata három alapvető lépésből áll:
  1. Régi ablakok és PVC gyűjtése: a gyártók és szolgáltatók a régi ablakokat és a gyártási hulladékot a Rewindo újrahasznosítási szolgáltatás keretében begyűjtik, majd újrahasznosító berendezésekben újra műanyag granulátummá dolgozzák fel. Az anyag osztályozva, illetve üveggel, vasalattal, tömítéssel vagy építőanyaggal együtt is leadható.
  2. Újrahasznosítási technológia: a régi ablakokokat először összezúzzák, majd az osztályozóban különválogatják a PVC-t a többi anyagtól. A kb. 20 mm átmérőjű durva aprítékot ezt követően granulátummá őrlik, majd különféle szétválasztó és feldolgozási folyamatokon esik át, amelyek célja az anyag minőségének javítása.
  3. A PVC a minőség és ellenálló képesség megtartása mellett akár 7 alkalommal is újrahasznosítható! A műanyag ablakprofilok gyártása során az újrahasznosított műanyag kétféleképpen használható fel. Az első lehetőség az újrahasznosított anyag bizonyos mennyiségének (körülbelül 30%) hozzáadása az alapanyaghoz, a másik pedig a tisztán újrahasznosított anyagból (100%) történő gyártás. Utóbbi esetben esztétikai okok miatt a profilok felületét vékonyan új (szűz) PVC-réteggel vonják be. Az ezzel egyidejű préselési eljárás neve koextrúzió.

Az Inoutic társaság a Rewindo kezdeményezés alapító tagjaként aktívan bekapcsolódik a műanyag profilok újrahasznosításába, igyekszik növelni az újrahasznosított alapanyagok arányát az építőiparban felhasznált műanyag elemekben, és intenzíven szorgalmazza a felelős és fenntartható PVC-gazdálkodást. Profiljait ráadásul – teljesen önkéntesen – ólommentes stabilizátorokkal gyártja.

Új jogszabályok

Az építőipar egyike azon iparágaknak, amelyek még az újrahasznosított anyagok nagyarányú felhasználása előtt állnak. Ugyanakkor mindez már nem a távoli jövő. A új Európa 2020/2030 klímavédelmi stratégia olyan célokat fogalmaz meg, amelyeket a tagállamok kötelesek beépíteni nemzeti jogszabályaikba.