PVC és környezet

  • A világ kőolaj- és földgázfogyasztásának 40%-át fordítjuk az épületek fűtésére és energiaellátására.
  • Műanyaggyártásra a világ kőolaj- és földgázfogyasztásának 4%-a megy el, ebből PVC-gyártásra mindössze 1% jut (a PVC fő összetevőjét, a klórt a kősóból nyerik, a PVC nyersolajtartalma 43%).
  • A műanyag ablakok pozitív szereplőként tűnnek fel az ökológiai mérlegekben és a környezetvédelmi hatékonysági elemzésekben. Ehhez több tényező is hozzájárul:
    • A korszerű PVC-ablakok élettartama legalább 50 év.
    • A PVC teljes mértékben újrahasznosítható.
    • Az újrahasznosítás akár 7 alkalommal is elvégezhető anélkül, hogy gyengülne az anyag minősége vagy ellenálló képessége.

Az energiafogyasztás és a CO2-kibocsátás tekintetében a műanyag ablakok jobb értékeket érnek el más ablakoknál. A barcelonai Katalán Politechnikai Egyetem 2005-ös kutatásának eredményei alapján – az akkor még 2 rétegű üveggel ellátott és 30% újrahasznosított anyagot tartalmazó – műanyag ablakok használata jelentősen csökkenti a fűtési energiaigényt (1740 kWh), és jóval kisebb CO2-kibocsátással (740 kg) jár. A sorban az újrahasznosított anyagot nem tartalmazó PVC-ablakok, majd a faablakok következtek (mindkét esetben 2 rétegű üveggel). A legrosszabb eredményt a hőgátbevonat nélküli alumíniumablakok érték el.

A kutatás a gyártási folyamatot, az ablak élettartamát, valamint a hulladék újrahasznosítási és ártalmatlanítási lehetőségeit értékelte. Forrás: Recio, J.M.B., Narväez, R.P. &Guerrero P.J. (2005): Estimate of energy consumption and CO2 emission associated with the production, use and final disposal of PVC, aluminium and wooden windows. Universitat Politecnica de Catalunya

Az Inoutic elkötelezettsége a jövő iránt

Új anyagunk, az újrahasznosított PVC-ből készülő EcoPowerCore legfontosabb előnye a kőolajból előállított szűz PVC-vel szemben a jóval kisebb környezetterhelés. Míg 1 tonna szűz PVC előállítása több mint 2 tonna CO2 kibocsátásával jár, az újrahasznosított anyagból készülő PVC esetében ez az érték csupán kb. 135 kg. Ily módon az újrahasznosított anyagból készülő PVC minden tonnája 2 tonna CO2-tól mentesíti a légkört.

Az újrahasznosítás immáron szerves része az Inoutic vállalati kultúrájának. Az EcoPowerCore előállításával jelentősen csökkenthetjük szénlábnyomunkat.