Hogyan szellőztessünk?

A lakótér túl magas páratartalma megfelelő szellőztetéssel megelőzhető, megszüntethető. Hallott már a résszellőztetésről, a hirtelen szellőztetésről és a keresztitányú szellőztetésről? Ha nem is hallott ezekről, tapasztalatból biztosan ismeri őket.

A keresztirányú szellőztetés "kereszthuzat" néven talán jobban ismert, lényege, hogy rövid időre (2-4 perc) sarkig tárjuk nem csupán az összes ablakot, hanem az ajtókat is, hogy a huzatnak köszönhetően kicserélődjön a belső tér levegője. Ez a leghatékonyabb szellőztetési mód, mivel a falak ennyi idő alatt nem hűlnek le. Napjában többször érdemes így szellőztetni. A szellőztetés előtt ne felejtsük el kikapcsolni vagy lejjebb venni a fűtést.

A hirtelen szellőztetés azt jelenti, hogy nem túl hosszú időre (4-10 perc) kitárjuk az ablakot. Ez gyors levegőcserét eredményez, minimális energiaveszteséggel.

A résszellőztetés az ablak bukó állásba való nyitása. A szakértők azonban nem javasolják ezt a módszert a hosszú szellőztetéshez, ugyanis jelentősen lehűl a bélésfal, és így nagyobb a páralecsapódás, emiatt pedig a penészképződés veszélye.

Szellőztethetünk azonban „zárt ablakkal” is. Bár az ablakok túlnyomó része rendelkezik ún. mikroszellőzővel, az ezen keresztül történő szellőztetést a szakértők több okból sem ajánlják. Hogy miért? A kis légáteresztés nem biztosítja a belső terek szükséges levegőcseréjét, a szellőzőrésben pedig páralecsapódás alakulhat ki, és odafagyhat a tömítés. A nyitott mikroszellőző ráadásul gyengíti az ablak hangszigetelő képességét, és még a betörők dolgát is megkönnyíti. Nyitott mikroszellőző-állásnál történő betörés esetén a biztosító nem fizet!

A „zárt ablakos” szellőztetés legfejlettebb módszere a szellőzőcsappantyú használata, amely a levegő nyomáskülönbségein alapszik. Az ablakkeretre erősített csappantyú a levegőcserét lehetővé tevő szelepként működik, amely az ablak lényeges tulajdonságainak megőrzése mellett (beleértve a hőveszteség minimalizálását és a hangszigetelést is) biztosítja a beltéri levegő állandó körforgását. A bentről távozó meleg levegő az ablaktokon átáramolva felmelegíti a kintről beáramló hideg levegőt. Míg az egyszerűbb csappantyúk óránként 5-7 m3 levegő cseréjét biztosítják, a korszerűbb, állítható változatok esetében ez az érték a 12-35 m3-t is elérheti.