Hogyan gondoskodjunk megfelelően a kompozit teraszról?

A terasz ápolása az összeszerelést követően

Közvetelenül az összeszerelést követően legyen óvatos az új terasszal! Elsősorban a kerti bútor, a grill és más éles tárgyak mozgatásakor vigyázzon, mivel ezek karcolhatják a deszkákat. A karcolások bár idővel halványulnak, és első látásra nem lesznek olyan szembetűnőek, a szép új terasz okozta örömöt elronthatják.

Így tehát érdemes a teraszt közvetlenül az összeszerelést követően lemosni a kerti slaggal, vagy ha van, magasnyomású mosóberendezéssel. Így eltávolíthatja a deszkák vágásakor leesett maradékokat.

Foltok tisztítása

Ha a terasz egy részét tető fedi, a fedett részen lerakódhat a por, míg a fedetlen részen az esőt követően vízfoltok keletkezhetnek. A természetes piszkolódás mellett étel-, ital-, naptejfoltok stb. is okozhatnak szennyeződéseket a terasz felületén. Ezért is javasoljuk, hogy évente kétszer végezzen alapos takarítást a teraszon.

A szennyeződések többsége – a lerakódott pollen és por, a résekben összegyűlt levelek, vízfoltok, krétafoltok stb. – könnyen eltávolítható magasnyomású mosóberendezéssel. Amennyiben a grillezést vagy a barátokkal töltött összejöveteleket követően kávé, vörösbor, paradicsom, ketchup vagy gyümölcslé, azaz zsírt vagy olajat nem tartalmazó élelmiszerek okozta foltok maradnak a teraszon, a Twinson teraszdeszkákhoz megfelelő intenzív tisztítószer használatát javasoljuk. Használata egyszerű, elegendő ha vízzel elkeverjük (3-4 kupak tisztítószer 1 liter vízhez; 1 kupak = kb. 5 cl), majd puha kefével letisztítjuk a foltot, vízzel leöblítjük, vagy újra lepermetezzük a magasnyomású mosóval.

Növényi olaj, állati zsiradék, naptej, gyertyaviasz, motorolaj stb. okozta foltok eltávolításához használja a Twinson O-Clean tisztítószert, amely szilikon, ragasztó vagy lakk nyomainak eltávolítására is alkalmas. Rázzuk fel a flakont, majd egyszerűen permetezzük a foltra, rövid ideig hagyjuk hatni, végül vízzel öblítsük le.

inimg1 inimg2 inimg3 inimg4 inimg5

Vegyszerek (például oldószerek, hígítók, aceton stb.) okozta foltok esetében a szennyezett területet finom csiszolópapírral dörzsöljük át. A dörzsölést a barázdák irányával párhuzamosan végezzük.

A karcolásokat úgy távolítjuk el, hogy először megnedvesítjük a felületet. Ezzel a lépéssel megakadályozzuk az adott pont kifakulását. Ezt követően használjunk finom csiszolópapírt vagy acélgyapotot. A dörzsölést ekkor is a barázdákkal megegyező irányában. Miután végeztünk, távolítsuk el a port és a szennyeződéseket – öblítsük le vízzel vagy magasnyomású mosóval.

A jeget és a havat fémmentes eszközzel (lapáttal) távolítsuk el, ugyanis a fémmel felkarcolhajuk a terasz felületét, és az így keletkezett karcolásokra a garancia nem érvényes.