Tripla üvegezésű ablakprofilok

A lakás hője nagyrészt az ablakon át távozik. A távozó hő mennyiségét azonban magunk is befolyásolhatjuk – az ablakválasztással. A korszerű ablakok az új műszaki megoldásoknak köszönhetően egyre hatékonyabban állnak a hőveszteség útjába. Míg 30 évvel ezelőtt az egyrétegű üveg volt megszokott, a vásárlók ma már a dupla és tripla rétegű megoldások között válogatnak.

Összehasonlításképpen: A 80-as évek elején egy egyszerű üvegezésű ablak átlagos Uw hőátbocsátási tényezője körülbelül 5-6 W/m2K volt. A ma érvényes energiatakarékossági előírások (EnEV 2009) ezzel szemben Uw = 1,3 W/m2K maximális értéket szabnak meg. Ez kétrétegű üveggel is könnyedén teljesíthető, háromrétegűvel azonban 1,0 W/m2K alatti Uw érték is elérhető. Ennek köszönhetően csökkennek a fűtési költségek, miközben az üveg gátolja a páralecsapódást és a nemkívánatos levegőáramlást a helyiségben.

Mennyit spórolhat háromrétegű üveggel?

Ha összehasonlítunk egy Eforte profilokból, tripla üvegezéssel készült, 1,23 × 1,48 m méretű ablakot egy hőszigetelő üveggel rendelkező régi ablakkal (Uw = 2,8 W/m2K), látni fogjuk, hogy a háromrétegű üveggel megtakarítás, valamint károsanyag-kibocsátás csökkentés is elérhető.

Eforte – alapkivitel acélmerevítéssel  
Uf (tok) 0,95 W/m2K
Ug (háromrétegű üveg) 0,6 W/m2K
Uw (ablak) 0,8 W/m2K (passzívházakra érvényes szabvány)
Megtakarítás 1120 liter fűtőolaj/év
Megtakarított fűtési költség az 1. évben 784 € (kb. 240 000 Ft)
A CO2-kibocsátás csökkenése 2240 kg/év

Szeretné tudni, hogy mennyit takaríthat meg új ablakainkkal? A megtakarításkalkulátorral egyszerűen kiszámolhatja.

A hideg kint marad

A Rosenheimi Ablaktechnikai Intézet (IFT) által elvégzett kutatás a dupla és a tripla üvegezést hasonlította össze -10 °C kültéri és 20 °C szobahőmérséklet esetén. A kutatás során megfigyelték az ablakok belső felületi hőmérsékletét, és majdnem 9 °C-os hőmérsékletkülönbséget állapítottak meg.
A dupla hőszigetelő üveg belső felületi hőmérséklete 9,5 °C, míg a tripla hőszigetelő üvegé 17,7 °C volt. Amint látható, az ablak belső felületi hőmérséklete és a szobahőmérséklet közti különbség a tripla üveg esetében elenyésző.

A felületi hőmérséklet és a beltéri léghőmérséklet közti különbség csökkenése pedig jelentősen hozzájárul a lakók jó közérzetéhez és egészségéhez. Nem alakul ki légáramlás, páralecsapódás vagy fagyás az ablakon.

Csökkentse velünk fűtési költségeit! Érdeklődjön a tripla üvegezésű Eforte ablakokat kínáló legközelebbi forgalmazónál.