Betörésvédelem

A statisztikák szerint a legtöbb betörő az ablakon vagy az erkélyajtón keresztül próbál bejutni a házba. Ennek ellenére sokan alábecsülik az ablakok biztonsági elemeinek jelentőségét, és inkább az alacsonyabb ár felé billennek el. Így azonban csupán másodpercek kérdése az illetéktelen behatolás.
Lássuk, milyen ablakokkal lesz biztonságban az otthona!

Elég egy csavarhúzó

Meglepőnek tűnhet, de a betörők általában nem az üvegen át jutnak be a házba. Bár a hagyományos üveget könnyű betörni, a zajjal nagy feltűnést lehet kelteni. Ezért jóval gyakoribb, hogy az ablak felfeszítésével vagy a vasalattal próbálkoznak.

Ehhez pedig elegendő egy csavarhúzó és pár másodperc. Az ablakot nem nehéz egy kissé megemelni és kifeszegetni a helyéből, vagy olyan helyzetbe állítani a vasalatot, hogy az ablak magától kinyíljon. A betörő így zaj és különösebb erőfeszítés nélkül másodpercek alatt bejuthat otthonunkba. Ez azonban biztonsági vasalattal megakadályozható.

Biztonsági vasalat és kilincs

Pár biztonsági elemmel hatékonyan védekezhet a betörők ellen. Célszerű legalább két biztonsági pontot (vasalatot) használni a kilincs oldalán, alul és felül. Fontos továbbá a zárral, de legalább blokkológombbal ellátott kilincs.

Egy blokkolatlan kilincs elfordítása kívülről gyerekjáték – elég egy lyukat fúrni mellette, majd ezen átdugni egy meghajlított erős drótot, és a kilincs máris elfordítható. Blokkolt vagy zárral rögzített kilincs esetében azonban erre nincs mód. A blokkológomb emellett a gyerekzár szerepét is betölti.

Az ablak ezenfelül biztonsági fóliával vagy külső redőnnyel is ellátható.

Az ablakok biztonsági osztályai

Az ablakok kiválasztásában segíthet a biztonsági besorolásuk. A ČSN ENV 16271630 szabvány hatféle biztonsági fokozatot határoz meg, attól függően, hogy az ablaknak milyen behatolási kísérlettel szemben kell biztonságot nyújtania. Mindegyik osztály esetében megszabták a betörő rendelkezésre álló időt és eszközöket.

Egy egyszerű háztartásban azonban nincs szükség a legmagasabb szintű biztonságra, az RC2 (második) biztonsági fokozatú ablakok megfelelő védelmet nyújtanak a szokásos eszközökkel rendelkező betörőkkel szemben.

Adjon a biztonságra!

Bár a biztonsági elemek, illetve a magasabb biztonsági fokozatú ablakok nagyobb beruházást jelentenek, mindez kifizetődik. Otthona védve lesz a betörőkkel szemben, és ha mégis megtörténne a baj, előnyösebb pozícióból tárgyalhat a biztosítóval.

Már az új ablakok kiválasztásakor érdemes gondolni a biztonságra, mivel utólag drágább felszerelni a biztonsági elemeket. Az Inoutic ablakokat megtalálja a biztonsági vasalattal rendelkező – vagy kifejezetten RC2 biztonsági fokozatú – ablakok gyártóinál. Érdeklődjön az Önhöz legközelebbi forgalmazónál!