Miből legyen a terasz? – Előnyök és hátrányok

Fa, kő és kompozit: ezek a teraszépítők legkedveltebb alapanyagai. Esetleg már Ön is elgondolkodott azon, melyiket válassza? Segítünk megtalálni a legmegfelelőbb anyagot a teraszához – az alábbiakban mindhárom anyag előnyeit és hátrányait megvizsgáljuk.

Természetes terasz – fából

A fa szép és természetes anyag. Ha teraszépítés, akkor általában két változat jöhet szóba: a fenyőfa, vagy valamilyen egzotikus keményfa. Az első mindenekelőtt kedvező árával, a második ellenálló képességével és tartósságával tűnik ki.

A fából készült teraszok előnye a természetes látvány, valamint a fa alacsony hővezető képessége, amelynek köszönhetően a terasz nyáron sem forrósodik fel. A fa emellett gyorsan szárad, eséskor pedig nem kell olyan kemény ütéssel számolnunk, mint egy kőből épült teraszon.

Ugyanakkor az, hogy a fa természetes anyag, egyben a hátránya is. Hajlamos a romlásra – rosszul reagál a nedvességre és a hőmérséklet változásaira, a fakárosító gombák és rovarok könnyen megtámadják. Ha elázik, a fából készült terasz veszélyesen csúszóssá válhat. A fa teraszok öregedése és romlása lassítható: festéssel, lakkozással és rendszeres gondoskodással. Ez azonban anyagilag megterhelő és fáradtságos.

Elegáns kőterasz

A kő az utóbbi időben rendkívül népszerűvé vált, a belőle épült terasz elegáns és modern. A lehetőségek száma végtelen, számos szín, textúra és forma közül válogathatunk, ráadásul nincs két természetes kő, amely teljesen egyforma lenne.

A kőteraszok további előnye, hogy ellenállók. A kő dacol az időjárással és a mechanikai sérülésekre sem érzékeny, miközben szinte semmilyen karbantartást nem igényel. Ha sima felületű, a tisztítása is egyszerű.

Hátránya az alap nehézkesebb előkészítése és a fáradságos átalakítás. A fával ellentétben a kő speciális alapot igényel, így sokkal bonyolultabb a terasz bármiféle átalakítása. A kőterasz gyermekes családok számára sem a legideálisabb megoldás – a sima kő csúszós, az esés pedig kemény és fájdalmas. Sőt, a kő nyáron felmelegszik, így nem kellemes rajta a járás.

imgin1

Ellenálló és praktikus: terasz kompozitból

A kompozit (vagy WPC) anyagból készült lapok és deszkák a fát és a PVC-t egyesítik. A fának köszönhetően a kompozit teraszok a fa látványát idézik, a PVC-nek hála azonban sokkal ellenállóbbak annál.

A kompozit teraszok vízállóak és a mechanikai sérüléseknek is ellenállnak – ezt a Twinson anyagból készült teraszokhoz nyújtott 25 éves garancia is alátámasztja. A fával ellentétben a kompozit semmilyen különleges karbantartást nem igényel, nem törik, és nincs kitéve a gombák vagy paraziták okozta támadásnak.

Nem forgácsolódik. A Twinson teraszok egészségre való ártalmatlanságát olyan tesztek bizonyítják, amiket gyerekjátékok ellenőrzése során is bevetnek. A WPC terasz tehát gyermekes családoknak is megfelelő.

A kompozit terasznak is megvan a hátránya: a beépítését követő bizonyos idő elteltével – a fához és a kőhöz hasonlóan – enyhén kivilágosodik, ezt követően viszont színe állandósul.

Szeretne olyan teraszt, amely hosszú éveken át kitart karbantartás nélkül is? Válasszon a Twinson teraszrendszerek közül, 25 év garanciával!

imgin2