Az Inoutic ablakprofilok és bejárati ajtók anyagai

Új ablak vásárlásakor a következő három alapanyag közül választhat: műanyag (PVC), fa és alumínium. Jelenleg a műanyag ablakprofilok a legnépszerűbbek – Magyarországon az új nyílászárók (ablakok és ajtók) mintegy 60%-a PVC-ből készül. Vajon mi az oka ennek? És mik az egyes anyagok előnyei és hátrányai?

Takarékos és takaros műanyag

A műanyag ablakok népszerűségének több oka is van. A legfontosabb valószínűleg a kiváló szigetelőképesség, amelynek köszönhetően csökkenthető a fűtési költség. Például a 0,95 W/m2K hőátbocsátási tényezővel rendelkező Eforte ablakprofiljaink passzívházakban is használhatók.

Komoly előnyt jelent továbbá az alacsony beszerzési ár – a műanyag ablakok lényegesen olcsóbbak az alumíniumból készült változatoknál. Ráadásul a műanyag ablakok gyakorlatilag nem igényelnek karbantartást, így nem kell számolni a festékek és védőolajok miatti járulékos költségekkel.

A műanyag ablakok teljes mértékben újrahasznosíthatók. A régi ablakok anyagainak felhasználásával új ablakok és egyéb termékek készíthetők – a PVC-t legalább 7-szer lehet minőségromlás nélkül újrahasznosítani. Tehát a PVC-ablakok környezetbarát megoldást jelentenek.

A PVC-ablakok számos lehetőséget kínálnak a dizájn terén. Gyakorlatilag bármilyen színben, de akár fém- vagy fahatású felülettel is elkészíthetők. Egyetlen hátrányuk a méretkorlát – műanyag profilból nem készíthető a szokásos méreteknél nagyobb ablak.

Alumínium – ha a méret a lényeg

Az alumíniumot jó szerkezeti jellemzői miatt kedvelik az építészek, alumíniumprofilokat használnak például a modern épületek nagy üvegfelületeinek kialakításához. Emellett az alumíniumablakok szinte bármilyen színben elkészíthetők. Az anyag további előnye a kitűnő ellenálló képesség és az egyszerű karbantartás.

Családi házak esetében azonban az alumíniumablakok kevésbé felelnek meg az elvárásoknak. Az alumínium, lévén fém, jó hővezető, ezért az alumíniumablakok rossz hőszigetelők. Ráadásul a beszerzési áruk jóval meghaladja a műanyag vagy faablakokét.

Természetes fa

A fa komoly előnye a természetes megjelenés, ezért jellemzően a régebbi házak tulajdonosai választanak faablakot. Hőszigetelő tulajdonságok tekintetében a faablakok alig maradnak el a PVC-ablakoktól. A PVC-hez hasonlóan a fa is környezetbarát – újrahasznosítására ugyan nincs mód, viszont megújuló anyag.

Hátrányt jelent azonban a faablakok rossz ellenálló képessége az időjárás hatásaival szemben. A fa hajlamos arra, hogy a páratartalom és a hőmérséklet változásainak hatására megváltoztassa alakját, vagyis fenyeget a vetemedés veszélye. Ennek megelőzése érdekében rendszeres karbantartás szükséges: a faablakokat évente kétszer ápolni kell, és ötévente újra kell lakkozni őket, ami megnöveli az ablak teljes bekerülési költségét.

A faablakok öregedése és karbantartása jelentette problémák elkerülhetők két anyag kombinálásával – fa-alumínium ablakokkal, ezeknek az ára azonban 60–80%-kal magasabb a tisztán fából készült nyílászárókénál.

Még nem választott anyagot? Ha jól szigetelő, megbízható ablakot szeretne, a PVC-profiljainkkal készült ablakokat ajánljuk. Keresse meg a lakóhelyéhez legközelebbi Inoutic profilokkal dolgozó ablakforgalmazót!