Az Inoutic ablakprofilok hőszigetelése

A hőszigetelő képesség az egyik legfontosabb jellemző, amit új ablak vásárlásakor figyelembe veszünk. A jó szigetelőképességű új PVC-ablakok 30-40%-kal hatékonyabban állnak a hőveszteség útjába, mint a régi faablakok, így hatékonyan járulnak hozzá a fűtési költségek csökkentéséhez.

Tudja, mi minden befolyásolja az ablak hőszigetelő képességét? Talán meglepőnek tűnik, de nem csak az üvegrétegek és a légkamrák száma.

Az ablakok hőszigetelő képességét az U hőátbocsátási tényező jellemzi. Az egész ablakra (Uw), illetve annak részeire (Uf a tok, Ug az üveg esetében) vonatkozó érték az 1 m2-nyi ablakfelületen át távozó hőmennyiséget adja meg wattban, amennyiben a kül- és a beltéri hőmérséklet között 1 kelvin a különbség. A kisebb U érték jobb hőszigetelő képességet jelent.

Az anyag és a légkamrák száma

Műanyag, fa vagy alumínium? Az alapanyag jelentős mértékben befolyásolja az ablak hőszigetelő képességét. Az alumínium, lévén fém, jó hővezető, ezért az alumíniumablakok szigetelőképessége elmarad a fa- és a műanyag ablakokétól.

A légkamrák száma is fontos tényező: a bennük lévő levegő szigetelőanyagként működik. Igaz, hogy minél több kamrából áll a profil, annál jobban szigetel. Az Inoutic profilokat 5 és 6 kamrás változatban gyártjuk. Az 5-ös, illetve 6-os szám nem a profil légkamráinak teljes számát adja meg, hanem azt, hogy a profil keresztmetszete hány kamrára tagolódik. Tudni kell, hogy egyes ablakgyártók és -forgalmazók értelmezhetetlenül nagy kamraszámot adnak meg, ami nem festi le a valóságot. Ilyenkor ugyanis a profilban található összes légkamra számát tüntetik fel, ami teljesen mást jelent.

Hoszigeteles

A hőszigetelésben fontos szerepet játszik továbbá a minőségi tömítés. Eforte profiljainkat extra tömítéssel látjuk el, amit ráadásul közvetlenül a profilba építünk, nem pedig utólag „húzzuk bele”, így az sem  kidudorodni, sem zsugorodni nem fog.

Az üvegrétegek száma és a távtartó keret

Mivel az ablak felületét jórészt üveg alkotja, ennek tulajdonságai meghatározók. Lényeges az üvegrétegek száma – míg 2 rétegű üveg esetében a hőátbocsátási tényező mindig meghaladja az 1,0 W/m2K-t, 3 rétegű üveg használatával ennél jobb értékek érhetők el.

De nemcsak a rétegek száma, hanem az üvegvastagság, valamint az üvegrétegek közötti tér kitöltése is számít. Jobban szigetel az ablak, ha az üvegek közötti tér levegő helyett inert gázzal van kitöltve.

Mivel a hideg részek általában az ablak széleinél találhatók, ahol az üveg a profilba süllyed, Prestige és Eforte profiljaink a szokásosnál 5 mm-rel mélyebb, 25 mm-es üvegezőhoronnyal készülnek. Az üveg ennek köszönhetően nem hűl le olyan könnyen, és nem párásodik. Az üvegek közötti távtartó keret szintén hozzájárul a hőszigeteléshez. Készülhet fémből (alumíniumból vagy rozsdamentes acélból), vagy alkalmazható ún. meleg távtartó keret is – ez a fém változatoknál jobban szigetel.

Az ablak beépítése

Az ablak falba illesztése ugyancsak fontos szerepet játszik a megfelelő szigetelésben. A falon keresztül általában nagyon kevés hő távozik, az ablak azonban a falhoz nem annak teljes vastagságán kapcsolódik, és ezen a gyenge részen át hő szökhet el. Ezt az ablak beépítésekor szigetelőhabbal, valamint tömítőszalaggal kell megakadályozni, utóbbi gátolja a nedvesség bejutását a házba, ellenkező irányban viszont átengedi azt. A tömítőszalag talán csak az ablak árát növelő apróságnak tűnik, de elhagyása nem javasolt, hiányában ugyanis nedvesség csapódhat le, majd penész képződhet az ablak körüli falrészeken.

A kiváló hőszigetelő képességgel rendelkező ablakok hozzájárulnak a fűtési költségek csökkentéséhez. Válassza a profiljainkból készülő ablakokat! A megtakarításkalkulátorral kiszámolhatja, mennyit spórolhat segítségünkkel.