Mire kell figyelni új ablak beépítésekor?

Nem elég pusztán megvásárolni a ház stílusához illő, kitűnő minőségű ablakokat, gondtalan használatukhoz ugyanennyire fontos ezek szakszerű beépítése is. A tok nem tökéletes illesztése esetén például romlik az ablak szigetelőképessége, és túlzott páralecsapódás jelentkezhet. Miből is áll tehát a beépítés, és mire kell közben ügyelni?

1. A régi ablak eltávolítása

A régi ablakot a kivitelező cég szakemberei távolítják el. Ez bizonyos esetekben „tisztán”, a fal és a vakolat sérülése nélkül is megoldható, máskor bontással is járhat.

Fontos, hogy hozzáértő szakember tegyen javaslatot az ablak belső illetve külső falsíkhoz képesti elhelyezésére. Ha az ablakcsere és a falak hőszigetelése egyszerre történik, a bélésfal hőtani tulajdonságai megváltoznak, ezért az új ablaknak közelebb kell kerülnie a fal eredeti külső síkjához.

Ha a régi ablak eltávolítása során durva egyenetlenségek keletkeznek a bélésfalban, vagy falazatdarabok esnek ki, akkor a hibákat gyorsan kötő habarccsal ki kell javítani, és ki kell egyenesíteni a bélésfalat, hogy a hézagok megfelelően tömíthetők legyenek.

2. A toktoldások beépítése

Az ablak helyének kimérésekor nem csupán magának az ablaktoknak a méretével kell számolni, hanem a toldóelemekkel és az alátétprofilokkal is. Külső hőszigeteléssel ellátott vagy ellátandó épületfal és ablakbélésfal esetén a hőszigetelés vastagságának függvényében módosítani kell a kerettok szélességét, és csökkenteni kell az ablak látófelületét.

Alátétprofillal minőségi módon köthetők össze a külső és a belső párkányok és könyöklők, a toldóprofil pedig megkönnyíti a különféle ablakkiegészítők, például redőnyök felszerelését.

3. A termék ellenőrzése beépítés előtt

Az új ablak tényleges beépítése előtt ellenőrizni kell a tok valamennyi illesztését és geometriai pontosságát az átlók és a külső méretek lemérésével. A tok külső éleire megfelelő belső párazáró fóliát kell ragasztani.

4. A tok illesztése

A toldóprofillal együtt a falnyílásba helyezett ablakot minden irányban ki kell igazítani. Az ablakot minden oldalról faékekkel vagy szerelőpárnákkal kell ideiglenesen rögzíteni, amelyek megkönnyítik az illesztést (a szerelőpárnák szükség szerint felfújhatók vagy leereszthetők). A faékeket illetve szerelőpárnákat az ablak oldalain is használni kell az illesztés során.

5. A tok helyzetének ellenőrzése

Az ablak vízszintes és függőleges irányban történő tökéletes illesztése nagyfokú pontosságot igényel. A pontos illesztéssel megelőzhetők a későbbi esztétikai, különösen pedig a működésbeli problémák. Az ellenőrzéshez megbízható segédeszköz a vízmérték.

6. Az ablak rögzítése

Miután az ablak illesztése megtörtént, rögzíthető a falba. A szerelés az ablak méretétől és a fal anyagától függően többféle módon történhet. Az egyik lehetőség a tokon keresztül a bélésfalba csavart tokrögzítő csavarok („turbócsavarok”) használata. A tok átfúrása elkerülhető az ún. szerelőfüles rögzítéssel, ez azonban nem alkalmazható bármilyen típusú bélésfalnál. Rendkívül fontos, hogy a kivitelező ügyeljen a rögzítőelemek megfelelő elhelyezésére és a fúrás maximális pontosságára. A tok sérülése vagy a túl nagy, befedetlen csavarnyílások az egész ablakra nézve végzetes következményekkel járhatnak.

Kis energiaigényű és passzívházak esetén gyakori megoldás az előkészített szerelőkeretben történő beépítés vagy a falsíkra szerelés – ilyenkor az új ablak gyakorlatilag teljesen az eredeti bélésfalon kívülre kerül.

7. A hézagok kitöltése

Az ablak rögzítését követően a szerelők megtisztítják és vízzel benedvesítik a falat a tok körül. Ez a fázis a hőszigetelés tökéletes kivitelezéséhez szükséges. A szigeteléshez használt, egyszerűen alkalmazható tömítőhab a nedvesség hatására gyorsabban duzzad. A tiszta, nedves falfelület és az ablaktok közötti résbe fújt szigetelőhab gyorsan szárad. A kikeményedett hab kilógó részeit le kell vágni, de óvatosan, hogy az ablaktok ne sérüljön.

A habfölösleg eltávolítása után párazáró és páraáteresztő szalagokat kell felragasztani, vagy előre összenyomott speciális szalagot kell alkalmazni a fal és az ablak közötti hézag tömítésére, amely a beépítés után „felfúvódva” kitölti a szabad teret.

A bélésfal és a profil összekapcsolásához APU-lécet is célszerű alkalmazni. Segítségével tiszta és precíz átmenet alakítható ki a vakolat és az ablakprofil között, és vakoláskor védi a profilt a karcolódástól. A vakolatot semmiképp nem szabad közvetlenül a profilra felvinni, mert az ablak dilatációjának hatására azonnal megrepedne.

8. A könyöklők felszerelése

A belső könyöklő felszerelésekor ügyelni kell arra, hogy ne sérüljön a párazáró fólia. A belső könyöklő mélységét úgy kell megválasztani, hogy az ne nyúljon túlságosan az ablak alatt elhelyezett radiátor fölé, mert így a téli időszakban akadályozná a meleg levegő áramlását.

A külső könyöklőnek megfelelő mértékben lejtenie kell kifelé, és az elülső élének vízszintesnek kell lennie. Nagyon fontos, hogy vízzáró módon illeszkedjen az oldalsó bélésfalhoz.

9. A védőszalagok eltávolítása

Az ablaktokokról és -szárnyakról rendszerint már a tulajdonos távolítja el a védőszalagokat. Az eltávolítást érdemes az ablaknyílás festése utánra hagyni. A szalagok ne maradjanak az ablakon három hónapnál tovább, mert ezt követően nehézséget okozhat az eltávolításuk.