Miért válasszunk műanyag ablakot?

„Műanyag ablakot vásároljak, vagy inkább áldozzak több pénzt fém- vagy faablakra?”

Ez a kérdés sokakban felmerül ablakvásárlás előtt. A korszerű PVC-ablakok mellett azonban nemcsak az áruk szól – kiváló szigetelőképességük és karbantartás-mentességük is említést érdemel.

Kedvező ár, hosszú élettartam

A műanyag ablakok beszerzési ára mintegy 20-30%-kal alacsonyabb a faablakokénál, alumíniumablakokkal összehasonlítva pedig még jelentősebb a különbség. A műanyag ablakok azonban a korszerű gyártási technológiáknak köszönhetően az alacsony áruk ellenére is megbízhatóak: a minőségi termékek élettartama az 50 évet is meghaladja.

A megfelelően kezelt műanyag nagyon tartós, és a fával ellentétben a hőmérséklet és a páratartalom változása mellett is megőrzi alakját és térfogatát. A fa esetében ugyanakkor az alak- és a térfogatváltozás jelentette problémát rendszeres – és viszonylag költséges – karbantartással lehet csak megelőzni.

Energiamegtakarítás

A műanyag ablakok a tömítésnek és a kamrarendszernek köszönhetően kiváló szigetelőképességgel rendelkeznek. Emellett a két- vagy háromrétegű üveg is gátolja a hőveszteséget, és ez az alacsonyabb energiaszámlán is megmutatkozik. Kiváló energiahatékonyságuknak köszönhetően a műanyag ablakok passzívházakban is használhatók.

Az alumíniumablakok esetében – ezzel szemben – problémát jelent a hőszigetelés. Jóllehet stabilitásuk kitűnő, és alkalmasak nagy üvegezett felületek kialakítására is, nem állnak hatékonyan a hőveszteség útjába.

Karbantartás=tisztítás

A műanyag nemcsak az időjárás hatásainak, hanem az UV sugárzásnak is ellenáll. A műanyag ablakok karbantartása ezért rendkívül egyszerű, a rendszeres tisztításon kívül semmi egyébre nincs szükség. Vagyis semmilyen további kezelés költsége miatt nem emelkedik a bekerülési ár.

A faablakokat ezzel szemben a vetemedés és az öregedés megelőzése érdekében legalább 2 évente lazúrozni kell, és legalább 5 évente újra kell lakkozni. Az áruk ily módon a használatuk során egyre növekszik.

Mesteri fa- és fémutánzatok

A műanyag ablakok megjelenési formái jóformán korlátlanok. A számtalan szín mellett szóba jöhet a fahatású dekor – az ilyen ablak megszólalásig hasonlít egy faablakhoz. De az ablakprofiljainkhoz kínált 40 szín és dekor között még élethű fémutánzatok is találhatók.

Az alumíniumköpennyel ellátott ablakok tökéletesen "leutánozzák" az alumíniumablakot. A műanyagra rögzített alumíniumréteg fémes megjelenést kölcsönöz, és védelmet nyújt az ablaknak, valamint javítja a hőszigetelő képességet.

Változatos megjelenésüknek köszönhetően a műanyag ablakok a modern épületekben és az egyedi hangulatú régi házakban egyaránt jól érvényesülnek. Az észak-csehországi Rohozecben álló régi sörgyár tulajdonosai is a mi profiljainkat választották az épület felújításához, mikor a cél az eredetihez hasonló állapot visszaállítása volt.

Felelősséggel a környezetért

A PVC-ablakok környezetbarát megoldást jelentenek. Ma már valamennyi műanyag ablak teljes mértékben újrahasznosítható, ráadásul erre 7-szer van lehetőség minőségromlás nélkül.

Míg a kitermelt kőolaj 40%-át az épületek energiaellátására fordítják, PVC előállítására csupán 1%-ot használnak fel a teljes mennyiségből. A korszerű műanyag ablakok emellett a fűtési energiaigényt is csökkentik, vagyis hozzájárulnak egy „zöldebb” életmódhoz.