Hogyan előzzük meg az ablak párásodását?

Ha a hűvösebb idő beköszöntével párásodni kezd az ablakok belső oldala, az annak a jele, hogy a ház vagy a lakás levegőjének páratartalma magasabb az ideálisnál (40%). A megoldás a belső tér helyes használata és a megfelelő szellőztetés.

A belső tér helyes használata

Fürdéskor és zuhanyozáskor tartsa csukva a fürdőszoba ajtaját, hogy a lakásban ne terjedjen feleslegesen a pára, az ablaktokokat pedig törölje szárazra, illetve adott esetben fertőtlenítse őket. A páratartalom főzés, ruhaszárítás, nagyszámú szobanövény stb. hatására is növekszik – ez páraelszívó használatával mérsékelhető. A levegő megfelelő keringésének biztosításához a fűtőtestet mindig az ablak alatt vagy annak közvetlen közelében kell elhelyezni. A függönyök és a beltéri redőnyök gátolják a légáramlást az üveg mellett, így ún. hidegzsákok alakulhatnak ki, ezeken a helyeken pedig páralecsapódás következik be. Hideg időben ezért érdemesebb nyitva tartani a redőnyöket.

A szellőztetés "művészete"

A szellőztetés leghatékonyabb módja a kereszthuzat, amikor rövid időre (2-4 perc) sarkig tárjuk az összes ablakot, de még az ajtókat is. Így gyorsan kicserélődik a szobák levegője, a falak azonban ennyi idő alatt nem hűlnek le. Mindennap szellőztessünk ezzel a módszerrel pár alkalommal úgy, hogy előtte kikapcsoljuk vagy minimumra állítjuk a fűtést.

A szellőztetés legkevésbé megfelelő módja az ablak bukóra nyitása: így jelentősen lehűl az ablak bélésfala, és nagyobb a páralecsapódás, emiatt pedig a penészképződés veszélye is.

Minőségi ablak páralecsapódás nélkül

Új ablak vásárlásakor minőségi tokot és jól szigetelő üveget válasszon! A kétrétegű üveg hajlamosabb a páralecsapódásra, mint a háromrétegű, mivel utóbbi esetében az üveg lakás felőli oldala kevésbé hűl le. Minél kisebb az Uw (Uf, Ug) értéke, annál kevésbé fenyeget a párásodás veszélye.

Emellett általában érdemes nagyobb üvegezési mélységet lehetővé tévő ablakprofilt választani. A szokásos mélység 15 mm, a magasabb minőséget képviselő rendszerek esetében ez az érték 20-25 mm. Az Inoutic cég Prestige és Eforte rendszerei 25 mm mély üvegezőhoronnyal készülnek.